Nakon uspješno održanoga jubilarnog 35. izdanja Međunarodnoga znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin, koji se prošle godine prvi put održao virtualno (online), vodeća međunarodna plinska konferencija i izložba u JI Europi vraća se svojoj tradicionalnoj lokaciji na Kvarneru – u Opatiju. Opatija je oduvijek bila elitno središte najvećih poslovnih događanja: već više od 150 godina zadovoljava potrebe i najzahtjevnijih poslovnih skupova i njihovih sudionika. „Plinaši“ i Opatija vole se javno već 35 godina pa se radujemo povratku i ponovnom okupljanju uz osiguranje strogog poštovanja epidemioloških mjera radi zaštite zdravlja svih prisutnih sudionika. Vjerujemo da će 2021. biti bolja godina jer će zdravstveno upravljanje pandemijom postati učinkovitije, a gospodarstva će se oporaviti.

36. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin ove će se godine održati od 16. do 18. lipnja u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic u Opatiji. Tijekom tri dana održavanja susreta očekuje se sudjelovanje brojnih stručnjaka za plin i energetiku, 60 uglednih predavača i znatan broj izlagača iz više od 20 zemalja Europe i svijeta. Utjecajan skup plinske struke u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne plinske unije (IGU), i Centra za plin Hrvatske činit će 10 aktualnih tematskih cjelina, nekoliko interaktivnih panel-diskusija i posterska sekcija o temama koje obuhvaćaju cijeli lanac prirodnog plina, primjenu novih tehnologija, kao i ključne izazove koji će odrediti razvoj plinskoga gospodarstva i energetike u budućnosti.

Diljem svijeta plinsko gospodarstvo ima važnu pozitivnu ulogu na globalnim energetskim tržištima, kao i pri energetskoj tranziciji pa je cilj ove konferencije osigurati razumijevanje i prihvaćanje ključne uloge plina i plinskoga gospodarstva u budućnosti s malenim udjelom ugljika. Zadovoljstvo nam je najaviti pozvano predavanje g. Andree Steghera, višeg dopredsjednika poslovne jedinice Energetska tranzicija talijanske kompanije Snam i budućeg predsjednika Međunarodne plinske unije (IGU) u mandatu od 2025. do 2028. te trenutačnog dopredsjednika IGU-a (od 2021. do 2025.) koji će predstaviti budućnost plina i plinske infrastrukture s osvrtom na Europsku uniju. Dr. sc. Ariel Cohen, viši suradnik Atlantskog vijeća i direktor Programa za energiju, rast i sigurnost ITIC-a (engl. International Tax and Investment Center) te osnivač i generalni direktor tvrtke International Market Analysis Ltd. održat će pozvano predavanje o temi zaustavljanja bušenja na saveznom zemljištu SAD-a, što će znatno smanjiti količine proizvedenog plina u Sjedinjenim Američkim Državama. Dr. sc. Cohen pokušat će odgovoriti na pitanja je li ovo kraj plina iz škriljevca, koje bi mogle biti posljedice ove uredbe za sjevernoameričko, globalno i europsko plinsko gospodarstvo i kako će to utjecati na cijene plina i globalno i u Europi.Slijedit će nekoliko zanimljivih predavanja o utjecaju Strategije Europske unije za smanjenje emisija metana na sektor prirodnog plina, budućoj ulozi plinova iz obnovljivih izvora te o spremnosti postojećih plinskih mreža za nove plinove. Važan dio skorašnjeg skupa bit će prezentacije nekoliko stručnih radova o regulatornom okviru istraživanja i proizvodnje plina, novim projektima i poticajima za investicije u istraživanja i proizvodnju prirodnog plina.

Treća tematska cjelina predstavit će trenutačno stanje i budući tijek razvoja strateške plinske infrastrukture u Europi kao što su Transjadranski plinovod, Jonsko-jadranski plinovod, novoizgrađeni LNG terminal na otoku Krku i otpremni plinovod Zlobin – Omišalj, čime je Hrvatska dobila novi, diversificirani dobavni pravac koji joj jamči energetsku stabilnost i sigurnost opskrbe plinom. Prošlogodišnjom izgradnjom kompresorske stanice omogućen je dvosmjerni protok plina između Hrvatske i Mađarske, a rekonstrukcijom plinovoda Rogatec – Zabok između Hrvatske i Slovenije zadovoljeni su svi uvjeti za otpremu plina s LNG terminala prema zemljama središnje i jugoistočne Europe. Time je hrvatski plinski transportni sustav integriran u europske tokove plina. LNG terminal i otpremni plinovod Zlobin – Omišalj najsloženiji su objekti plinskoga transportnog sustava čija je realizacija uspješno dovršena unatoč izazovima uzrokovanima pandemijom. U okviru pete tematske cjeline bit će prikazani razvojni potencijali LNG terminala i njihova uloga u budućoj plinskoj infrastrukturi Europe.

Više zanimljivih izlaganja predstavit će primjenu pametnih tehnologija u plinskim i energetskim sustavima, inovacije i transferne tehnologije te njihovu ulogu u plinskom gospodarstvu, a održat će se i nekoliko predavanja i panel-diskusija o stanju i trendovima na tržištu prirodnim plinom i budućim očekivanjima. Na konferenciji će biti govora o razvoju održivog prometa s pogonom na stlačeni prirodni plin, ukapljeni prirodni plin (LNG) i ukapljeni naftni plin. U okviru osme teme sudionici će steći uvid u trenutačno stanje i potencijal razvoja uporabe bioplina u sektorima energetike, poljoprivrede i prometa. Brojni domaći i inozemni stručnjaci prikazat će radove o temama problematike transporta, distribucije, skladištenja i potrošnje prirodnog plina s gledišta učinkovitosti i sigurnosti plinskog sustava. Nadolazeći skup obuhvatit će i novosti u pravnoj regulativi, tehničkim propisima i pravilima struke za sigurnu i učinkovitu uporabu plina te njihovu primjenu u praksi. Zbog velike zainteresiranosti energetskih subjekata i ove će se godine u okviru programa konferencije održati posterska sekcija na kojoj će biti predstavljeni radovi brojnih stručnjaka iz različitih područja plinskoga gospodarstva i energetike.

Usporedo s konferencijom održat će se izložba plinske opreme i tehnologije na kojoj će brojni izlagači iz zemlje i inozemstva predstaviti napredna tehnička rješenja za plinsko gospodarstvo i energetiku.

Sponzoriranje skupa pruža kompanijama jedinstvenu priliku da osnaže svoj položaj, pokažu ekspertizu i nova tehnička rješenja za svladavanje izazova plinskoga gospodarstva.

 

Ciljane tematske cjeline i priznati govornici odlike su skupa što spaja znanost, obrazovanje, struku i poslovne subjekte koji aktivno sudjeluju u plinskom gospodarstvu. Mobilna aplikacija dostupna prije otvaranja skupa i društvena događanja u Opatiji osigurat će dovoljno vremena za interaktivno umrežavanje i ostvarivanje novih poslovnih prilika.

OSIGURAJTE SVOJE MJESTO NA VRIJEME!