PRELIMINARNI PROGRAM pročitajte ovdje

Jubilarno, 35. izdanje Međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin održat će se od 21. do 23. listopada 2020. godine u virtualnom obliku. U tri dana održavanja očekuje se sudjelovanje oko 600 delegata, predstavnika više od 200 tvrtka i organizacija te 60 uglednih predavača i 45 izlagača iz više od 20 zemalja. Utjecajni skup plinske struke u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne plinske unije (IGU) i Centra za plin Hrvatske pod visokim je pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH i Agencije za ugljikovodike RH.

Kongres će obuhvatiti 12 aktualnih tematskih cjelina, nekoliko interaktivnih panel-diskusija i postersku sekciju o temama koje obuhvaćaju cijeli lanac prirodnog plina, primjenu novih tehnologija, kao i ključne izazove koji će odrediti razvoj tržišta prirodnog plina u bliskoj budućnosti. Pozvana predavanja predstavit će ključnu ekološku i ekonomsku ulogu prirodnog plina kao sastavnog dijela održivoga globalnog energetskog sustava. Naglasak će biti na važnosti prirodnog plina kao geopolitičkog čimbenika energetske tranzicije, važnosti strateških plinskih projekata, kao i potencijalu prirodnog plina da postane vodeći energent po potrošnji u svijetu do 2050. godine.U okviru druge teme konferencije, među ostalim, bit će prezentirane ključne preporuke i politike potrebne da bi se osigurao moderan regulatorni okvir koji će omogućiti prijelaz na ekonomičan i ugljično neutralan energetski sustav. Preporuke su grupirane prema tri ključna čimbenika, s naglaskom na ulogu investitora, infrastrukture i tržišta pri osiguravanju pouzdane, pristupačne i održive opskrbe energijom građana i industrije Europske unije. Važan dio nadolazećeg skupa bit će prezentacije nekoliko stručnih radova o povijesti, trenutačnom razvoju i perspektivama budućeg razvoja projekata istraživanja i proizvodnje prirodnog plina u Republici Hrvatskoj.

Na konferenciji će biti govora o trenutačnom stanju i budućem tijeku razvoja strateške plinske infrastrukture u Hrvatskoj i u Europi poput izgradnje novoga magistralnog plinovoda Zlobin – Omišalj kojim će se osigurati otprema prirodnog plina s planiranog terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG terminal) na otoku Krku u transportni sustav Republike Hrvatske. Više zanimljivih izlaganja predstavit će primjenu pametnih tehnologija u plinskim i energetskim sustavima, inovacije i transferne tehnologije te njihovu ulogu u plinskom gospodarstvu i energetici, a održat će se i zanimljiva panel-diskusija o trenutačnom stanju i trendovima na tržištu prirodnog plina i budućim izazovima.

Zbog velike zainteresiranosti energetskih subjekata u okviru programa jubilarnog skupa održat će se zanimljiva radionica o aktualnoj temi iz sustava obveze energetske učinkovitosti koja će obuhvatiti uvodno izlaganje stručnjakinje iz Ministarstva zaštite okoliše i energetike i panel-diskusiju o toj temi.

U svjetlu velikih pomaka koji se događaju na energetskim tržištima radionica „Uvod u osnovno modeliranje plina s pomoću PLEXOS-a“ usredotočit će se na europsku i regionalnu ponudu i potražnju plina, kao i na pokretače novih promjena na tržištima (ekonomske, tehnološke i druge) te pružiti uvid u to kako prihvaćanje i primjena platforme za modeliranje integrirane energije PLEXOS može pomoći u suočavanju s tim promjenama u regiji.

Budući da širenje uporabe prirodnog plina ima velik potencijal upravo u sektoru prometa, na konferenciji će biti govora o važnosti i ulozi LNG-a u cestovnom i pomorskom prometu te o infrastrukturi i tehnologiji „zelenog“ transporta. Brojni stručnjaci predstavit će radove o problematici distribucije i potrošnje prirodnog plina s gledišta učinkovitosti i sigurnosti plinskog sustava, a bit će govora i o drugim aktualnim temama iz plinskog i energetskoga gospodarstva. Novosti u pravnoj regulativi i tehničkim propisima i pravilima struke za sigurnu i učinkovitu uporabu plina te njihova primjena u praksi bit će važne teme nadolazećeg skupa. Održat će se i posterska sekcija na kojoj će biti predstavljeni radovi stručnjaka iz različitih područja energetske struke.

Kongres je uključen u Program stručnog usavršavanja Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) te sudionicima osigurava 20-ak školskih sati stručnog usavršavanja o temama plina, energetike, osnova tehničke regulative i termotehničkih postrojenja.

Usporedo s konferencijom održat će se izložba plinske opreme i tehnologije na kojoj će oko 45 izlagača iz zemlje i inozemstva predstaviti napredna tehnička rješenja za plinsko gospodarstvo i energetiku.

Sponzoriranje skupa pruža jedinstvenu priliku kompanijama da osnaže svoj položaj, pokažu ekspertizu i nova tehnička rješenja za svladavanje izazova plinskoga gospodarstva.

 

Ciljane tematske cjeline i priznati govornici odlike su skupa što spaja znanost, obrazovanje, struku i poslovne subjekte koji aktivno sudjeluju u plinskom gospodarstvu.

Mobilna aplikacija dostupna prije otvaranja skupa i društvena događanja u Opatiji osigurat će dovoljno vremena za interaktivno umrežavanje i ostvarivanje novih poslovnih prilika.

OSIGURAJTE SVOJE MJESTO NA VRIJEME!

Link za prijavu: PRIJAVA

Više informacija dostupno je na: susret.hsup.hr i tel. br.: 01/6189-590/593