VODEĆI MEĐUNARODNI SKUP PLINSKE STRUKE U JUGOISTOČNOJ EUROPI ODRŽAT ĆE SE USKORO U OPATIJI

34. izdanje Međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin otvorit će svoja vrata 8. svibnja 2019. godine već tradicionalno u Opatiji. U tri dana održavanja očekuje se sudjelovanje oko 600 delegata, predstavnika više od 200 tvrtka i organizacija te 60-ak uglednih predavača i 45 izlagača iz više od 20 zemalja. Utjecajni skup plinske struke u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne plinske unije (IGU) i Centra za plin Hrvatske pod visokim je pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH.

Kongres će obuhvatiti 10 tematskih cjelina i 5 zanimljivih panel-diskusija koje se protežu duž cijelog lanca prirodnog plina, primjenu novih tehnologija, kao i ključne izazove koji će odrediti razvoj tržišta prirodnog plina u bliskoj budućnosti.

Francisco P. de la Flor, direktor Enagasa i dopredsjednik Radne skupine 3 za energetsku politiku (TF 3-Energy Policy) Međunarodne plinske unije (IGU) u svojem će pozivnom predavanju predstaviti Radni program za trogodišnje razdoblje 2018. – 2021. Radne skupine 3 za energetsku politiku (TF 3) Međunarodne plinske unije (IGU). TF 3 utvrđuje  najbolju energetsku politiku za promicanje prirodnog plina kao važnog dijela energetske budućnosti strukturiranim prikupljanjem studija o globalnoj, nacionalnoj i regionalnoj energetskoj politici, omogućavajući tako njihovu usporedbu, kao i utvrđivanje te dijeljenje  najbolje politike, a time i doprinos IGU-a  razvoju energetske politike. TF3 bavit će se emisijom stakleničkih plinova, kvalitetom zraka,  plinom i obnovljivim izvorima energije, plinom u prometu, pristupom energiji i ekonomskom razvoju te energetskom učinkovitošću.

Prof. dr. sc. Igor Dekanić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu izložit će osnove geopolitičkih utjecaja na iskorištavanje izvora plina i raspoloživih opskrbnih smjerova u uvjetima promjena na energetskim tržištima. Dr. sc. Stevo Kolundžić u svojem će izlaganju nastojati odgovoriti na zanimljivo pitanje: može li se predvidjeti kretanje cijene prirodnog plina u razdoblju do 2050. godine. S obzirom na to da će u budućim energetskim sustavima s puno obnovljivih izvora biti potrebno puno više skladišta, istaknuti stručnjak za termodinamiku prof. dr. sc. Gerhard Schmitz s Instituta za termodinamiku Tehničkog fakulteta u Hamburgu dat će kratak pregled skladišta za fleksibilne energetske sustave s velikom količinom energije iz obnovljivih izvora i spomenuti važnost plina kao nositelja pohrane energije.

Na konferenciji će biti izloženo trenutačno stanje i budući tijek izgradnje plinskih infrastrukturnih projekata u Republici Hrvatskoj: evakuacijski plinovodi i dogradnja transportne mreže, projekt izgradnje kompresorske stanice za izjednačenje tlaka prema zemljama u okruženju te tijek izgradnje vršnoga podzemnog skladišta plina i LNG-terminala na otoku Krku. Više zanimljivih izlaganja prezentirat će primjenu pametnih tehnologija u plinskim i energetskim sustavima, inovacije i transfer tehnologije te njihovu uloga u plinskom gospodarstvu i energetici, a održat će se i zanimljiva panel-diskusija o tržištu plina u EU-u, Hrvatskoj danas i izazovima u budućnosti.

Dr. Jeffrey M. Seisler, direktor tvrtke Clean Fuels Consulting, u svojem će izlaganju dati putokaz za razumijevanje strukture, sadržaja i procesa potencijalnih izvora financiranja u okviru Europske komisije, s posebnim naglaskom na vozila na prirodni plin. To uključuje CNG, LNG i obnovljivi biometan za primjenu u cestovnom i pomorskom prometu, kao i za razvoj infrastrukture za punjenje plina. Također uključuje druge europske institucije kao što je Europska investicijska banka, koja daje zajmove za različite energetske i poduzetničke projekte. Dr. Seisler bio je direktor Europske udruge za vozila na prirodni plin (ENGVA), direktor Koalicije za prirodni plin (NGVC) te je jedan od osnivača i bivši predsjednik Međunarodne udruge za vozila na prirodni plin (NGV Global). Priznati je stručnjak u razvoju uporabe vozila na prirodni plin i nastavlja svoj rad na regulativi i lobiranju za razvoj uporabe plina u prometu u Ujedinjenim narodima i Europskoj komisiji.

Brojni stručnjaci predstavit će radove o problematici distributera plina sa stajališta efikasnosti i sigurnosti sustava, a bit će govora i o drugim aktualnim temama iz plinskog i energetskoga gospodarstva.  Novosti u tehničkoj regulativi i pravilima struke za sigurnu i učinkovitu uporabu plina te njihova primjena u praksi i utjecaj na prava potrošača plina bit će važna tema nadolazećeg skupa. Održat će se i posterska sekcija na kojoj će biti predstavljeni radovi stručnjaka iz različitih područja energetske struke.

Kongres je uključen u Program stručnog usavršavanja Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) te sudionicima osigurava 20-ak školskih sati stručnog usavršavanja o temama plina, energetike, osnova tehničke regulative i termotehničkih sustava i postrojenja.

Usporedo s konferencijom održat će se izložba plinske opreme i tehnologije na kojoj će oko 45 izlagača iz zemlje i inozemstva predstaviti napredna tehnička rješenja za plinsko gospodarstvo i energetiku. Iskoristite brojne mogućnosti marketinškog predstavljanja tvrtke i tehničkih rješenja sponzorstvima i izlaganjem plinske opreme i tehnologije na izložbenim jedinicama. Sponzoriranje skupa pruža jedinstvenu priliku kompanijama da osnaže svoj položaj, pokažu ekspertizu i nova tehnička rješenja za svladavanje izazova plinskoga gospodarstva.

Ciljane tematske cjeline i renomirani govornici odlike su skupa što spaja znanost, obrazovanje, struku i poslovne subjekte koji aktivno sudjeluju u plinskom gospodarstvu.

Mobilna aplikacija dostupna prije otvaranja skupa i društvena događanja u Opatiji osigurat će dovoljno vremena za interaktivno umrežavanje i ostvarivanje novih poslovnih prilika.

OSIGURAJTE SVOJE MJESTO NA VRIJEME!

Link za prijavu: https://susret.hsup.hr/prijava-za-sudjelovanje/.
Više o programu konferencije na: https://susret.hsup.hr/program/  i na br. tel: +385 (0)1 6189-590/593