Webinar uživo 30. lipnja 2020. u 12:00 sati

Modeliranje plinskih izazova na konkurentnom tržištu:

1. planiranje opskrbe plinom i ugovori
2. stohastička procjena skladištenja plina
3. međusobna optimizacija tržištâ plinom i električnom energijom

Službeni jezik webinara je engleski jezik.

Europska komisija i ACER službeno su izvijestili da je prioritet europske energetske politike dekarbonizacija europskog energetskog sektora uz održavanje:

 • sigurnosti opskrbe
 • pristupačnosti za potrošače i
 • konkurentnosti za tvrtke.

Paket „Čista energija za sve Europljanine“ određuje smjer elektroenergetskog sektora. Međutim, plinski se sektor suočava sa znatno većim izazovima zbog unakrižnih aspekata poput planiranja infrastrukture, zakonodavstva i politike koje je potrebno ažurirati, odnosno:

 • olakšati dekarbonizaciju
 • poboljšati funkcioniranje tržišta i
 • povećati broj mogućnosti koje proizlaze iz integracije plinskog i elektroenergetskog sektora.

Dakle, glavni je cilj europske energetske politike ukloniti sve moguće zapreke da bi se omogućila učinkovita i najpovoljnija dekarbonizacija cjelokupnog energetskog sustava EU-a. Da bismo to postigli, snažno se promiču fleksibilnost i potpuna integracija obnovljivih izvora energije u tržište i mrežu s obzirom na njihov utjecaj na model tržišta (radi implementacije odgovarajućih regulatornih modela), ali se također uzima u obzir uloga koju plin može imati pri postizanju troškovno učinkovite dekarbonizacije energije. Za nju su potrebni međusektorski pristup (električna energija i plin) i pristup cijelom sustavu.

Modeliranje i izrada scenarija za buduću integraciju sektora, odnosno za transformaciju energetske industrije i buduće izazove povezane s njom sada su potrebni više nego ikad prije da bi se naglasili i bolje razumjeli:

 • potencijalni utjecaji na razvoj infrastrukture u plinskom i elektroenergetskom sektoru uključujući utjecaje dekarbonizacije sektora mobilnosti i građevinskog sektora (zelena mobilnost, učinkovitost, …)
 • utjecaji znatnog prodiranja obnovljivih izvora energije u europsku potražnju za plinom
 • utjecaji visokih cijena ugljika (pa tako i proizvodnje elektrana na ugljen) na europsku potražnju za plinom zbog promjene u ekonomskom prvenstvu između plina i ugljena
 • utjecaji planiranog prestanka uporabe ugljena i nuklearne energije na europsku potražnju za plinom
 • utjecaji na plinski i elektroenergetski sektor proizvodnje biometana, zelenog metana i vodika te njihova prodora u plinske energetske sustave
 • utjecaj scenarija Power-to-X (koji uključuje Power-to-Gas i skladištenje) na plinski i elektroenergetski sektor.

Tvrtka Energy Exemplar (kao pokretač međusobne optimizacije koja je prvotno predložena i implementirana u PLEXOS još 1999. godine) i PLEXOS (kao jedinstvena i integrirana platforma za energetsko modeliranje te jedini dostupni alat danas koji istodobno i cjelovito upozorava na tehnološke, ekonomske i ekološke ciljeve te regulatorna ograničenja povezana s njima) mogu ne samo modelirati energetski sustav i upozoravati na sve navedene izazove nego i pružiti jasne odgovore te optimalna rješenja za uspješnu energetsku budućnost – DANAS.

Tijekom ovog webinara predstavit ćemo korisne modele, pružiti tržišni uvid u stvarne izazove u plinskoj industriji i prikazati načine na koje bi ih se najbolje moglo riješiti s pomoću platforme PLEXOS za integrirano energetsko modeliranje.

Webinar je uvod u radionicu tvrtke Energy Exemplar koja će se održati 22. listopada 2020. za vrijeme jubilarnoga 35. Međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin u Opatiji.

 • 5-7 minutes – Moderator: mr. sc. Davor Matić, dopredsjednik Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP): Uvodna riječ moderatora iz HSUP-a o webinaru, temi i predavačima
 • 15 minuta – Predavač br. 1: Tracey Granger, vodeći analitičar energetskog tržišta tvrtke Energy Exemplar – Naslov: „Međusobna optimizacija tržištâ plinom i električnom energijom“
  Sadržaj:

   • Tržišta električne energije i plina tradicionalno se modeliraju odvojeno.
   • Nove revolucionarne tehnologije približavaju ta dva tržišta te će se povećati i arbitražne prilike (arbitražna dobit).
   • Buduća analiza tržišta zahtijevat će modeliranje tržišta plinom i električnom energijom međusobnom optimizacijom kako bi se te veze mogle iskoristiti. Jesu li one previše vrijedne da bi ih zanemarili?
 • 15 minuta – Predavač br. 2: Michael Thomadakis, partner, Energetski sektor tvrtke Grant Thorton – Naslov: „Modeliranje tržištâ plinom i električnom energijom u Grčkoj s ciljem procjene utjecaja UPP-a“
  Sadržaj:

  • S početkom rada Transjadranskog plinovoda krajem 2020. te zbog tekuće izgradnje plinskog interkonektora Grčka-Bugarska, očekivane konačne investicijske odluke o plutajućem terminalu za skladištenje i uplinjavanje UPP-a Alexandroupolis i predstojećeg nadmetanja za dodjelu kapaciteta Revythoussa, trenutno jedinog LNG terminala u jugoistočnoj Europi, kojim upravlja EU, plin, posebno UPP, vjerojatno će imati važnu ulogu u energetskim sektorima Grčke i susjednih zemalja.
  • S trenutnim istraživanjem, uporabom novo uspostavljenog regionalnog modela tržištâ plinom i električnom energijom u Plexosu, tvrtka Grant Thornton pokušava procijeniti utjecaj različitih procesa razvoja povezanih s dekarbonizacijom i klimatskim politikama susjednih zemalja Grčke, s obzirom na provedbu ciljnog modela električne energije u jugoistočnoj Europi i Energetskoj zajednici.
 • 15 minuta – Predavač br. 3: Ioannis Christodoulou, viši analitičar energetskog tržišta tvrtke Energy Exemplar – Naslov: „Optimizacija i nesigurnost skladištenja plina”
  Sadržaj:

  • Prave probleme često karakterizira činjenica da donositelji odluka mogu poduzeti radnje samo u određeno vrijeme kada se pojave profiti/troškovi/sigurnost opskrbe i drugi uvjeti u sustavu koji uključuju nesigurnost. U ovoj će se prezentaciji raspravljati o tome kako se PLEXOS može nositi s tim problemima i nesigurnošću, koristeći Monte Carlo metode i mogućnosti stohastičke optimizacije PLEXOSA.
 • 15 minuta – Predavač br. 4: Dr. Andrzej Sikora, predsjednik Odbora za energetske studije, Institytut Studiow Energetycznych – naslov: “Perspektiva UPP-a za srednju i istočnu Europu”
  Sadržaj:

  • Porast globalne ponude ukapljenog prirodnog plina (UPP-a) uslijed usporene potražnje u Aziji, dvije tople zime i smanjene industrijske potražnje zbog pandemije koronavirusa doveli su do neobično velikih europskih zaliha plina – prekomjerne ponude u Europi. Očekuje se da će isporuke UPP-a biti manje u srpnju. U SAD-u je otkazano nekoliko desetaka pošiljki tereta za lipanj i srpanj. Čini se da ni kolovoz neće proći bez komplikacija.
  • Prirodni plin se već susreo s negativnim cijenama u Europi. NBP indeks u Ujedinjenom Kraljevstvu pao je ispod nule 2006. godine nakon što je otvoren plinovod za komercijalni uvoz iz Norveške.U SAD-u je cijena plina iz naftnih ležišta (koji je dobiven bušenjem škriljevca) periodično bila negativna, uglavnom zbog povećane proizvodnje i ograničenih transportnih kapaciteta na mjestima kao što je Waha Hub u zapadnom Teksasu. Infrastrukturu u istočnoj Europi nije u potpunosti iskoristio ni Gazprom. Dakle, kakva je perspektiva UPP-a za srednju i istočnu Europu?
 • 5 minuta – Okrugli stol na temu webinara s nekoliko pripremljenih pitanja publike
 • 12-15 minuta – Pitanja i odgovori uživo gdje moderator bira relevantna pitanja publike
Prijava na webinar je besplatna.