37. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin ove će se godine održati od 11. do 13. svibnja u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic u Opatiji. Trodnevna međunarodna plinska konferencija i izložba u Opatiji, u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne plinske unije (IGU), i Centra za plin Hrvatske jedna je od najvećih u jugoistočnoj Europi.

Tijekom tri dana održavanja susreta očekuje se sudjelovanje nekoliko stotina priznatih stručnjaka za plin i energetiku iz više od 20 zemalja, a svoje sudjelovanje potvrdilo je 50-ak uglednih predavača i 30-ak izlagača. Zanimljiv program konferencije obuhvatit će 10 aktualnih tematskih cjelina, nekoliko interaktivnih panel-diskusija i postersku sekciju o najaktualnijim temama iz područja plinskoga gospodarstva i energetike.

Organizatori će nastojati program ovogodišnje konferencije podijeliti na strateški i tehnički dio. Prvi dio konferencije obradit će strateške teme poput trendova na tržištu prirodnog plina, kretanja cijene plina i budućih očekivanja s obzirom na ukrajinsku krizu, ključne uloge plinske infrastrukture pri uspostavi dekarboniziranog i pouzdanog energetskog sustava, kao i utjecaja regulatornog okvira EU-a o ubrzanju dekarbonizacije na plinski sektor. Drugi i treći dan konferencije obuhvatit će tehničke teme, nove tehnologije i inovacije u plinskom sektoru u eri dekarbonizacije, razvojne potencijale terminala za UPP, problematiku transporta, distribucije, skladištenja i potrošnje plina s obzirom na osiguranje učinkovitog, sigurnog i niskougljičnog sustava te brojne druge teme.

Diljem svijeta prirodni plin ima važnu pozitivnu ulogu na globalnim energetskim tržištima, kao i pri energetskoj tranziciji pa je cilj ove konferencije osigurati razumijevanje i prihvaćanje ključne uloge prirodnog plina kao drugog, pouzdanog i čistog stupa energetske tranzicije, uz obnovljive izvore. Sa zadovoljstvom najavljujemo pozvano predavanje Andree Steghera, višeg dopredsjednika poslovne jedinice Energetska tranzicija kompanije Snam i budućeg predsjednika Međunarodne plinske unije (IGU) u mandatu od 2025. do 2028. te trenutačnog dopredsjednika IGU-a (od 2021. do 2025.), koji će govoriti o trendovima rekordno visokih cijena plina u Europi i mjerama koje poduzimaju države članice EU-a te očekivanim kretanjima na globalnom tržištu plina u budućem razdoblju.

Torben Brabo, predsjednik udruge Gas Infrastructure Europe (GIE) održat će predavanje o partnerstvu plinske infrastrukture s obnovljivim i niskougljičnim molekulama, regulativi umješavanja vodika u mreže prirodnog plina kao i o mrežama čistog vodika te izložiti primjere konkretnih vodikovih koridora uz regiji.

Savjetnica za politiku europske udruge Gas Infrastructure Europe (GIE) Mathilde Blandchard govorit će o repozicioniranju plinskih infrastrukturnih kompanija u kontekstu Europskog zelenog plina i paketa „Spremni za 55%“, koje će za prelazak na zelenija goriva trebati nove vještine i talente. Za mlade stručnjake ovo je prilika da budu pokretači promjena i da se društveno angažiraju. Pošto energetski sustavi postaju sve više integrirani sve je veća međusobna povezanost karijera u plinskoj i energetskoj struci. Ove godine su organizatori pružili priliku ambicioznim studentima sa brojnih tehničkih i drugih fakulteta iz Hrvatske da prijave radove i predstave svoje talente izlaganjem najkvalitetnijih stručnih radova iz područja prirodnog plina i energetike.

Usljedit će nekoliko zanimljivih predavanja o utjecaju Strategije EU-a za smanjenje emisija metana na sektor prirodnog plina te izazovima i mogućnostima dekarbonizacije budućeg lanca vrijednost prirodnog plina i UPP-a. Važan dio skorašnjeg skupa bit će prezentacije više stručnih radova o primjeni pametnih tehnologija, inovacijama i digitalnoj transformaciji u plinskom sektoru. U okviru sedme tematske cjeline bit će prikazani razvojni potencijali terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) i njihova važna uloga u budućoj plinskoj infrastrukturi Europe i osiguranju sigurnosti opskrbe i dekarbonizaciji.

Na konferenciji će biti govora o razvoju održivog prometnog sustava s pogonom na stlačeni prirodni plin (SPP), ukapljeni prirodni plin (LNG) i ukapljeni naftni plin (UNP). Brojni domaći i inozemni stručnjaci prikazat će radove o problematici transporta, distribucije, skladištenja i potrošnje prirodnog plina u smislu osiguranja učinkovitog, sigurnog i niskougljičnog plinskog sustava. Peter Kristensen, glavni direktor strategije tvrtke Evida i predsjednik projekta Ready4H2  predstavit će projekt H2 i spremnost europskih distributera prirodnog plina za umješavanje vodika. Cilj projekta Ready4H2 novi je savez 90 lokalnih operatera distributivnih sustava iz 17 zemalja diljem Europe, posvećen razvoju i dijeljenju stručnosti i iskustava radi pripreme provođenja transformacije distributera plina prema klimatskoj neutralnosti.

Usporedo s konferencijom održat će se izložba plinske opreme i tehnologije na kojoj će brojni izlagači iz zemlje i inozemstva predstaviti napredna tehnička rješenja za plinsko gospodarstvo i energetiku. Sponzoriranje skupa pruža kompanijama jedinstvenu priliku da osnaže svoj položaj, pokažu ekspertizu i nova tehnička rješenja za svladavanje izazova plinskoga gospodarstva.

Ciljane tematske cjeline i priznati govornici odlike su skupa što spaja znanost, obrazovanje, struku i poslovne subjekte koji aktivno sudjeluju u plinskom gospodarstvu.  Mobilna aplikacija dostupna prije otvaranja skupa i društvena događanja u Opatiji osigurat će dovoljno vremena za interaktivno umrežavanje i ostvarivanje novih poslovnih prilika.

OSIGURAJTE SVOJE MJESTO U OPATIJI NA VRIJEME!

PRELIMINARNI PROGRAM objavljen je na internetskim stranicama skupa.
PRIJAVITE SE putem online prijavnice .